blog, nieuws en informatie

blog, nieuws en informatie

De kracht van veerkracht

Vrijdag 13 maart 2020

Onlangs keek ik naar de eerste aflevering van een nieuwe televisieserie van de neuropsycholoog Eric Scherder. Hij ging samen met andere mensen op zoek naar wat paniek doet met ons brein. Hij bracht hierin ook zijn persoonlijk verhaal naar voren. Wat me bezig houdt maar vooral nieuwsgierig maakt na het zien van deze aflevering is: Hoe ga je om met de kracht van paniek.

Ook ik ken het gevoel van paniek en angst in mijn leven. Het overweldigd gevoel dat je letterlijk kan verlammen. Alle cellen die als bezetenen door je lijf razen. Het gevoel dat je hart met 200 door de bocht vliegt. Wat ik door de jaren heen leerde en ook met steun van mijn studie, therapeuten en psychologen is het feit dat mijn angst ergens vandaan komt. Door de herkomst van de angst te weten heb ik een handvat om daarmee aan de slag te gaan. Ik kan door de herkomst zien dat de angst, die ik ervaarde terecht was. Maar is die angst nu nog terecht?

"In het gezin, waarin ik opgroeide, was er weinig geld. Je kunt wel zeggen dat we in armoede leefden. Dit werd ook regelmatig benoemd. Er werd letterlijk gezegd dat we arm waren en dat er geen geld was. Vanaf het moment dat ik zelfstandig ben en ik voor mezelf zorg is mijn eerste prioriteit dat ik mijn vaste lasten kan betalen en dat er genoeg eten in huis is. Ik heb altijd voorraden in huis die voor mijn behoeften belangrijk zijn. Producten voor mijn persoonlijke verzorging, producten om mijn huis netjes en schoon te houden en voldoende eten zodat niemand honger heeft. Mijn angst is in armoede te leven. De gedachten dat ik ooit weer in armoede zal leven geeft mij totale paniek. 

Maar is deze angst nu nog terecht?  De eerste stap is onderzoeken waar de angst vandaan komt. Wat gebeurde er, wat zag je, wat hoorde je of wat maakte je mee, toen je angstig werd? Wat biedt die angst je nu? Of geeft die angst je nu alleen ballast? Mijn angst houdt mij in eerste instantie scherp en alert. Ik moet iets doen om niet meer in de situatie te komen waar ik vandaan kom en te zorgen dat me die angst niet meer overkomt.

Wat ik leerde met hulp van goede psychotherapie is veerkracht. Om de veerkracht in mezelf te ontdekken, en de veerkracht van het leven te zien. Kom ik nooit meer in mijn paniek? Jazeker wel, maar mijn veerkracht brengt me ook weer in mijn rust en geeft mij kracht. De tweede stap is om je angst en je veerkracht samen te laten zijn. Is steeds controle willen hebben een oorzaak voor je angst? Wat zou het met je doen als je steun zou krijgen? Welke hulp zou je kunnen ondersteunen?

Kun je een keuze maken? Mis je iets als je minder of niet controleert? Wat kun je anders doen om een doel te bereiken, waarin je minder met je angst wordt geconfronteerd? Zoek iets wat bij jou past. Waar zit je kracht? Wat geeft jou een fijn gevoel? Kijken naar een ander en je met hem/ haar vergelijken. Daar haal je jezelf mee naar beneden. Jij bent jij en je doet het voor jezelf en niet voor een ander.

Jij hoeft je angst niet de baas te zijn. Maak van je angst jouw vriend of anders een kennis. Omarm je angst. Je hebt deze nodig om je alert te houden.

Praktijk van Laarhoven

Donderdag 27 Februari 2020 op NPO 2 EO om 20.20 uur neuropsycholoog Eric Scherder.

Terug naar blogoverzicht