Biodynamische psychotherapie

Niet alleen praten maar ook handelen!


Image

Biodynamische psychotherapie

Het lichaam heeft een eigen wijsheid, biodynamische psychotherapie nodigt je uit om hoofd en lichaam samen te gebruiken. Wat heeft je je lijf je te vertellen wat in je hoofd nog niet of niet meer duidelijk is.

We gaan ervanuit dat er meer is dan het denken over problemen waar je tegen aan loopt. Het is goed om na te denken, te overwegen wat mogelijke oplossingen zijn, maar niet altijd kom je er zo uit. Achter het verhaal zit vaak een diepe geraaktheid die soms te pijnlijk is om er bij te kunnen komen.

Het lichaam heeft zijn eigen wijsheid die in de loop van je leven veel heeft ervaren en deze ervaringen heeft opgeslagen. Als je die ervaringen aanspreekt, komt je lichaam ook met oplossingen. In een volledige ontspannen toestand is het lichaam in staat om zowel psychische als fysieke spanningen te verwerken en op te lossen.

Telkens als emotionele uitingen en spontaniteit geremd worden en er niet voldoende ontladen wordt, ontstaat er een spanning die vaak in een chronisch patroon valt. Biochemische afvalstoffen hopen zich dan op. Conflicten en angsten brengen innerlijke spanningen teweeg, die op hun beurt het proces van zelfregulatie verhinderen. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan.

Vanuit het biodynamische oogpunt zijn de functies van geest, lichaam en ziel volledig met elkaar verweven. Alles wat in ons gebeurt en wat we doen zijn bewegingen van onze levenskracht. En die plezierig zijn wanneer ze vrij kunnen stromen.

Dat spanningen ontstaan is logisch het is de interactie tussen jou en je omgeving. Maar wanneer de externe stresssituatie voorbij is moeten we onze interne rust weer kunnen herstellen. Als we de emoties niet kunnen voltooien blijven we met spanningsresten zitten.

Psychologisch zijn we niet in staat het te accepteren, blijven we boos of met een gevoel van schuld. Musculair blijft de spanning in ons lijf waardoor we pijn gaan voelen en lichamelijk ongemak.

Fysiologisch blijft er te veel vocht in het lichaamsweefsel dat je psychische welzijn beïnvloed. De biodynamische psychotherapie is erop gericht de emotionele cycli te voltooien en zo de innerlijke balans te herstellen.

In deze therapie vorm zijn ook massages een methode om spanningen en spanningsresten af te voeren. Massages activeren de peristaltiek en zo kan gestagneerde energie weer stromen. We gebruiken hiervoor de stethoscoop met dit instrument luisteren we naar de darmen en kunnen we de peristaltiek van de darmen horen die de emoties verteren.

Ben je geraakt na het lezen van deze informatie of nieuwsgierig of deze therapievorm jou kan helpen.

Dan mag je me bellen 06-1467 0811

Lieve groet, Fanny

 
Image
Image

"Zonder elkaar is iedereen alleen."